Kaip apsinuodyti maisto papildais, homeopatija, ajurvedinėmis ir kiniškomis žolelėmis

Pasaulyje kasmet vyksta renginys 10:23 campaign. Jo metu žmonės daugelyje šalių “perdozuoja” homeopatinių “vaistų” tam, kad pademonstruotų, jog homeopatiniai preparatai yra atskiesti iki tiek, kad iš jų belikę tik paprasčiausios cukraus piliulės. O cukraus piliulių perdozuoti yra sunku!

Aš to nedaryčiau, nes maisto papildų, tradicinės kinų medicinos, ajurvedos ir homeopatijos rinka yra beveik nereguliuojama.

Tad nepaisant to, kad homeopatiniai preparatai turėtų būti atskiedžiami iki tiek, kad juose paprastai nelieka nė vienos “aktyviosios” medžiagos molekulės, aš paprasčiausiai nepasitikiu menkai reguliuojama rinka, kurią valdo šarlatanai, pardavinėjantys “vaistus”, kurie neveikia ir negali veikti.

92% tradicinės kinų medicinos “vaistų” Australijoje - užteršta

Australijoje mokslininkai ištyrė 26 kinų medicinos “vaistų” bandydami nustatyti užteršimą medžiagomis, kurios nenurodytos sudėtyje:

  • sunkiaisiais metalais
  • vaistais (į žolelių mišinį įmaišyta tikrų vaistų)
  • kitomis medžiagomis

92% visų tirtų tradicinės kinų medicinos “vaistų” turėjo bent vieną iš šių problemų.

Dauguma iš žolelių pagamintų papildų Šiaurės Amerikoje - užteršta

Australijos mokslininkų tyrimas - ne vienintelis toks tyrimas. Neseniai panašus tyrimas buvo atliktas ir Šiaurės Amerikoje.

Ištyrus 44 produktus (12-os gamintojų) paaiškėjo, kad tik 2-jų gamintojų produktuose nebuvo substitutų, priedų ir priemaišų, o kai kurie identifikuoti teršalai kelia rimtą pavojų sveikatai (įskaitant alergines reakcijas).

20% tirtų ajurvedinių žolelių Bostone užteršta sunkiaisiais metalais

Kiek senesnis ajurvedinių žolelių tyrimas atliktas Bostone 2004-aisiais parodė, kad 20% ajurvedinių žolelių mišinių (14 iš tirtų 70-ies) buvo užteršta švinu, gyvsidabriu ir arseniku.

Homeopatija - pavieniai užterštumo atvejai

Kaip jau minėjau, tinkamai paruošti homeopatiniai preparatai turėtų būti nė kiek nekenksmingesni nei analogiškos cukraus piliulės, deja, kai vaistų efektyvumas nulinis, tai bet kokia rizika yra per didelė. O rizika yra!

Belgijoje homeopatiniuose preparatuose buvo surasta uždraustos, į amfetaminą panašios, medžiagos. Kroatijoje homeopatiniai preparatai buvo užteršti sunkiaisiais metalais. Visiškai nenustebčiau, jei atlikus didesnius tyrimus išaiškėtų ir gerokai platesnis homeopatinių preparatų užterštumo lygis.

Homeopatijos (ne)reguliavimas Lietuvoje

Homeopatijos saugumas Lietuvoje ir ES “reguliuojamas” iš esmės tik popieriuje:

Supaprastintos procedūros sąlygos (reikalavimai ženklinimui, skiedimui, vartoji­mo būdo apibrėžtumas) užtikrina į rinką patenkančių homeopatinių preparatų saugumą. Problema, susijusi su paprastai būtinu vaistinių preparatų veiksmingumo įrodymu, ES teisėje „išspręsta" tiesiog nereikalaujant tokio įrodymo, jei homeopatinis preparatas į rinką tiekiamas be terapinių indikacijų. Moksliniais metodais neįrodytas ar net neįrodo­mas homeopatinių preparatų veiksmingumas kelia abejonių dėl jų kaip ,,vaistų" statuso.

Tad jeigu, kas nors pasiūlys jums žolelių ir maisto papildų - tiesiog pasakykite NE.

Prieš vartodami žoleles, ajurvedą, homeopatiją, pasitarkite su savo šeimos gydytoju

Žinoma, yra keletas papildų ir vitaminų, kurių naudingumas kai kuriais konkrečiais atvejais (pvz. folio rūgštis nėščioms moterims) yra pagrįstas tinkamais tyrimais, tačiau vidutiniam žmogui vakarų Europoje, standartinė dieta suteikia viską, ko reikia organizmui. Kaip ten bebūtų, pasitarkite su savo šeimos gydytoju.

Nuorodos į tyrimus

Aš gerbiu mokslą. Man rūpi tiesa. Man pikta, kai kas nors apgaudinėja žmones.
Paieška