Knygynai ir lentynos skirtos medicinai [Pataisyta]

skaitykle-ne-medicina

Prieš keletą dienų susiradau lietuvišką elektroninių knygų parduotuvę skaitykle.lt. Apsidairiau. Užsukau į skyrelį “Medicina, sveikata” ir:

  1. nusivyliau knygų apie sveikatą ir mediciną pasirinkimu: jų ten rasti sunku!
  2. ten radau knygų apie pseudo-mediciną!

Knygynams ir leidykloms

Jeigu esate atsakingas už knygyno priežiūrą, pasistenkite, kad knygos, kurios nėra paremtos mokslu būtų sukrautos į atskirą skyrelį arba būtų pažymėtos kokiu nors atskiru ženklu. Tai, žinoma, nebūtinai turi būti “fantastikos/pasakų/jumoro/juodų darbų/sukčiavimo/neišmanymo/prietarų” skyrelis. Užtektų suskirstyti knygas į “mokslu paremtos knygos apie sveikatą ir mediciną” bei “moksly nepagrįstos knygos apie sveikatą ir mediciną”.

Jeigu esate kaip nors atsakingas už knygų leidybą elkitės etiškai - atsisakykite spausdinti/versti/redaguoti knygas, kurios dalina nepagrįstus pažadus (pradžioj, bent jau medicinos srityje).

Papildymas (Sausio 31)

Pasidairius internete, panašu, jog “Natūralus būdas išvengti ligų” yra moksliniais tyrimais paremta knyga, kuri susilaukė tam tikros (irgi mokslu grįstos kritikos). Tad pačią knygą, priskirti pseudomedicininėms knygoms, yra sunku. Aš ją šiuo metu priskirčiau mokslu grįstoms knygoms darančioms per nelyg plačias išvadas. Na, bet jei knygos negaliu priskirti pseudomedicinai, tai knygynuose skelbiamą knygos aprašymą į šią sritį galiu priskirti drąsiai:

Vakarų pasaulio sveikata sparčiai prastėja. Sveikatos apsaugai mes išleidžiame didžiulius pinigus, ir vis dėlto daugybė žmonių turi antsvorį, milijonus nužudo vėžys ir širdies ligos. Vis daugiau netgi visai jaunų žmonių jau neįsivaizduoja savo kasdienybės be tablečių.

Ir padėtis tik blogėja, ligonių daugėja, o sprendimų nėra.

Visų tų problemų esmę sudaro trys dalykai: pusryčiai, pietūs ir vakarienė.

Bet koks dalykas pažadantis vienu būdu išspręsti visas problemas (arba šiuo atveju sukelti visas problemas) yra netiesa.

Aš gerbiu mokslą. Man rūpi tiesa. Man pikta, kai kas nors apgaudinėja žmones.
Paieška