Reiki arba tyrimų rezultatai prieštarauja tyrėjų išvadoms

Reiki yra pseudogydymo būdas. Mokslas rodo, kad reiki neveikia.

Kas tas reiki?

Reiki yra viena iš alternatyviosios medicinos priemonių. Reiki praktikantai seanso metu daro į paprastus rankų uždėjimus panašius veiksmus, kurių metu jie teigia tampantys gydančios energijos Reiki laidininkais. Šią energiją jie gauna iš Visatos. Ši energija dar vadinama Visatos gyvybine energija. Ji  harmonizuoja ir sustiprina vidaus organų funkcijas, šalina iš organizmo šlakus ir toksinus, sugrąžinanti dvasinę pusiausvyrą, subalansuojanti energetiką, valanti kūną ir sąmonę.

Tinkamai atlikti tyrimai ir melagingas rezultatų pristatymas

Šiais metais buvo paskelbtas straipsnis apie tinkamai kontroliuotą reiki tyrimą, kuriame reiki buvo palygintas su placebu (asmuo negavęs jokio reiki apmokymo paprasčiausiai atlieka rankų judesius) ir su standartine paciento priežiūra (be papildomų procedūrų). Rezultatai nenustebino - tiek reiki, tiek placebo grupės subjektyvios savijautos rezultatai buvo geresni, nei kontrolinės grupės rezultatai, tačiau placebo ir reiki grupių rezultatai buvo vienodi. Tai, žinoma, reiškia, kad reiki neveikia (t.y. reiki “efektas” yra paprasčiausias placebas). Deja, tyrimo autoriai “pamiršo” padaryti atitinkamą išvadą ir teigė:

Tyrimo rezultatai rodo, kad slaugės dalyvavimas ir asmeniškas palaikymas per chemoterapiją darė įtaką gerinant paciento savijautą tiek bandant, tiek nebandant naudoti gydantį energetinį lauką.

Atkreipkite dėmesį į tai, kad tyrimo autoriai “pamiršo” padaryti išvadą, kad reiki neveikia, nes placebo ir reiki grupių subjektyvūs rezultatai buvo vienodi.

Nuorodos

Aš gerbiu mokslą. Man rūpi tiesa. Man pikta, kai kas nors apgaudinėja žmones.
Paieška