Priimant sprendimus rytas yra tik vėliau, nei vakaras

Kai prisireikia priimti sudėtingą sprendimą, patarimas “rytas už vakarą protingesnis” jums padės tik atidėti sprendimo priėmimą, tačiau šis liaudiškos išminties patarimas nepadės priimti geresnio sprendimo.

Šiuo metu geriausias mokslui žinomas būdas priimti sprendimus sąmoningas pliusų ir minusų palyginimas bei naudojimasis papildomais informacijos šaltiniais.

Štai mokslininkas Dr Ben Newell teigia:

mūsų tyrimas rodo, kad nesąmoningas mintis lengviau įtakoja nereikšmingi faktoriai, tokie kaip, kada informacija buvo gauta, vietoj to, kokia yra informacijos svarba. Jeigu žmonėms duodama pakankamai laiko apibendrinti medžiagą arba jei jiems leidžiama naudotis papildomais informacijos šaltiniais, kol jie svarsto, jų sprendimai būna geresni arba bent jau ne prastesni, nei sprendimai priimti nesąmoningai.

BBC pateikia tris mokslininkų patarimus, kaip priimti sprendimus:

  • Sudarykite pliusų ir minusų sąrašus, kiekvienam pliusui ir minusui suteikite svorį (skaičių nuo 1 iki 10). Susumuokite skaičius ir palyginkite.
  • Išsiaiškinkite tikrąsias priežastis (užduodami klausimą “kodėl”). Kodėl noriu pakeisti darbą? Nes esu nelaimingas. Kodėl esu nelaimingas? Nes darbas nuobodus. Kodėl darbas nuobodus? Nes dirbu izoliuotai ir netenka bendrauti su žmonėm. Ir t.t.
  • Grupuokite mažesnius sprendimus. Nespręskite viso reikalo vienu ypu. Pvz. jei reikia naujos mašinos iš pradžių  nuspręskite kokio tipo kėbulo jums reikia (sedanas, hečbekas, universlas). Po to nuspręskite kainos ribas. Po to išsirinkite gamintoją, ir pan.

Nurodos

Aš gerbiu mokslą. Man rūpi tiesa. Man pikta, kai kas nors apgaudinėja žmones.
Paieška