Žirniukai nuo gripo nepadės

Lietuvos rytas skelbia labai keistą straipsnį, kuriame žuranlistai į vieną visumą neatskiriamai suplakė tiek medicinos, tiek pseudomedicininius patarimus apie gripą:

Pavyzdžiui, vieno nuo gripo saugančio preparato veiklioji medžiaga yra išgauta iš laukinių ančių kepenų ir širdies raumens. Šie vaistai buvo sukurti po Pirmojo pasaulinio karo, siaučiant ispaniškajam gripui, kuris nusinešė apie 20 milijonų žmonių gyvybių. Tuomet prancūzų gydytojas Josephas Roy pastebėjo, kad antis prižiūrinčių fermų darbininkai, be kita ko, valgę patiekalus iš antienos subproduktų - kepenų, širdies, išvengė gripo. Jam kilo mintis, kad nukenksminus paukščių organizme besidauginantį virusą, jis gali tapti priešnuodžiu gripui.

Taigi, apie tą homeopatinį “vaistą” galite daugiau pasiskaityti angliškai čia. O aš čia tik pateiksiu trumpą vertimą:

2005 m. gripo gydymo apžvalga (vakcinavimas, vaistai, homeopatija) padarė išvadą, kad nepaisant Oscillococcinum populiarumo Prancūzijoje, nėra jokių įrodymų jo veiksmingumui. […] Cochrane apžvalgoje, autoriai padarė išvadą “Dabartiniai įrodymai nepatvirtina Oscillococcinum ir kitų panšių homeopatinių vaistų veiksmingumo prieš gripą ir prieš į gripą panašius sindromus."

Taigi, galima padaryti tik tokias išvadas: arba ta daktarė meluoja arba yra nesusiipažinusi su mokslo tyrimais. Bet kuriuo atveju, jos patarimų klausytis nepatartina.

Beje vienas iš gersnių Lietuvos ryte rašytų komentarų yra šis:

Homeopatija, NLP seminarai… atrodo Lietuvoj kažkoks nevisprotizmas epideminiu lygmeniu plinta.

Aš gerbiu mokslą. Man rūpi tiesa. Man pikta, kai kas nors apgaudinėja žmones.
Paieška