Vitaminas C ir peršalimas

#7/365 | Vitamin C

Už akies užkliuvo Balso skelbiamas straipsnis apie “savigydą”. Kai straipsnyje pateikiami patarimai gydytis homeopatija ir dar pataria papildyti gydymosi priemonių sąrašą “mamos, močiutės ar tetų rekomendacijomis”, tai iš karto supranti, ko tokie patarimai verti.

gyd. Renatas Dainius akcentuoja, kad būtina vartoti vitaminus. Svarbiausias šiuo atveju yra vitaminas C, jis didina atsparumą uždegimui, padeda atsistatyti pažeistai gleivinei, stiprina kraujagyslių sieneles, žmogus greičiau pasveiksta. Suaugusiesiems gydomoji paros dozė yra 500-1000 mg per 1-2 kartus, vaikams – 100-150 mg. Gydomosios dozės ilgai vartoti nereikėtų.

Tai, ką šitas šundaktaris vadina gydomąja vitamino C doze yra ne ką daugiau, nei nereikšminas vitamino C perdozavimas. Štai įvairios sveikatos organizacijos pateikia skirtingas rekomendacijas: nuo 40 iki 95 miligramų per dieną. O suaugęs sveikas žmogus nesunkiai gali toleruoti 2000 mg dozę. Vitaminas C yra tirpus vandenyje, tad paprastai perteklių laisvai išsiusiosite. Tad to gydytojo rekomenduojamas vitamino C perdozavimas, neturėtų būti kenksmingas.

Taip pat, reikėtų pastebėti, kad atlikus krūvas mokslinių darbų jau seniai įrodyta, kad vitamino C vartojimo nuo peršalimo efektyvumas nesiskiria nuo placebo efekto.

Aš gerbiu mokslą. Man rūpi tiesa. Man pikta, kai kas nors apgaudinėja žmones.
Paieška