Žmonių, dažnai vartojančių maisto papildus sveikata, - prastesnė

Naujas psichologinis tyrimas paaiškina, kodėl žmonių, dažnai vartojančių maisto papildus, sveikata yra prastesnė, nei maisto papildų nevartojančių žmonių:

Buvo atlikti du eksperimentai, kuriais stengtasi nustatyti, ar maisto papildų vartojimas skatina sveikatai kenksmingą elgesį.

Grupės A dalyviams buvo pateiktos instrukcijos vartoti multivitaminus, o kontrolinei grupei B - placebą. Iš tikro, abiems grupėms buvo pateiktas placebas.

Eksperimentų rezultatai parodė, kad dalyviai, kurie tikėjo, kad jie vartojo maisto papildus, jautėsi esą atsparūs sveikatos pavojams, taip skatinant juos sveikatai kenksmingam elgesiui. Konkrečiau, dalyviai tikėję, kad vartoja maisto papildus, išreiškė mažiau noro sportuoti ir daugiau noro įsitraukti į hedonistinę veiklą (eksperimentas 1: buvo linkę pasirinkti bufeto maistą vietoj organinio; eksperimentas 2: buvo linkę mažiau vaikščioti sveiktos sumetimais).

Trumpai tariant, žmonės, kurie vartoja maisto papildus gali susidaryti klaidingą nuomonę, kad jų sveikata yra nepažeidžiama ir tuomet priimti sveikatai daugiau rizikos keliančius sprendimus.

Turint omenyje šio tyrimo rezultatus, bei tai, kad absoliučia dauguma atvejų vitaminų vartojimas neturi jokios palankios įtakos, o kai kuriais atvejais (ypač perdozuojant) gali ir pakenkti, - visiškai nenuostabu, kad reguliarus vitaminų vartojimas veda prie prastesnės sveikatos.

Aš gerbiu mokslą. Man rūpi tiesa. Man pikta, kai kas nors apgaudinėja žmones.
Paieška